Onze mensen

Ik ben mama van drie kinderen en wij wonen in Scheldewindeke. Daarvoor woonde ik bijna 20 jaar in Landskouter. Reeds van jongsaf ben ik een geëngageerde vrijwilligster. In mijn jeugd was ik Chiro- en speelpleinleidster, later actief in de Wereldwinkel, 11 11 11, Gros, Leefschool…Ik werk als verantwoordelijke in de kinderopvang en ‘zin in duurzaamheid’ zit me in de genen.

Als kind had ik al oog voor de problemen in de derde wereld. Daar is mijn engagement voor de Wereldwinkel gegroeid, denk ik. In een vorige job was ik duurzaamheidsambtenaar. Een thema dat me nauw aan het hart ligt en waar ik heel veel mogelijkheden zie om tot verandering te komen. Na een inleefreis in 2009 naar Bolivia waar ik de situatie aan de lijve mocht ondervinden is mijn engagement alleen nog maar toegenomen. Onze consumptiemaatschappij en manier van leven heeft echt gevolgen overal ter wereld. Dus als je vindt dat er iets moet gedaan worden, dan moet je ook zelf de handen uit de mouwen durven steken. Thuis proberen wij zo ‘groen’ mogelijk te leven, we nemen vaak de fiets, gaan spaarzaam om met energie, denken na over het eten op ons bord en vullen onze kleerkast met tweedehandskledij. Wat we niet echt nodig hebben wordt ook niet gekocht. Echt heel haalbare dingen, waar de planeet alleen maar beter van wordt.

Barbara woonde van 2003 tot 2009 in Landskouter, nu op de Achterdries in Oosterzele. Ze werkt voor Bart Staes in het Europees Parlement.
Een gevoel van onrecht en onrechtvaardigheid, en de nood aan eerlijke politiek motiveerden haar om lokaal actief te worden. En vooral om een tegengewicht te bieden in deze groene gemeente.
Voor Barbara betekent Groen in het beleid echte, maar ook slimme en realistische oplossingen die het verschil zullen maken. Het huidig bestuur is duidelijk vastgeroest.
Het is hoog tijd voor vernieuwing, voor een echt klimaatbeleid, een betere mobiliteit, meer veiligheid voor fietsers, meer aandacht voor trage wegen,... kortom maatregelen waar iedereen beter van wordt. 

Haar lijfspreuk: alles op zijn tijd, dan is er tijd voor alles.

Ik woonde tot voor kort in Scheldewindeke, maar ben net verhuisd naar Balegem. Ik ben docente beeldende kunst. Mijn zoontje gaat naar de Leefschool in Oosterzele.

Vindt u ook dat Oosterzele kindvriendelijker moet worden? Veilig fietsen, groene speelplekken verbonden via trage wegen. Meer levenskwaliteit, duurzame oplossingen: een beleid dat rekening houdt met de impact op kinderen en jongeren is geen luxe maar een noodzaak. Oosterzele verdient beter! Samen met Groen wil ik hier aan werken. Steunt u ons ook? 

Jo is bedrijfsleider en verhuurt/verkoopt congressystemen en vertaalapparatuur. Hij werkt in Merelbeke en woont in Oosterzele.

Jo: "Vind jij ook dat het landelijk karakter van Oosterzele moet behouden blijven? Dat de verbreding van de N42 kortzichtig is en geen oplossing biedt voor de mobiliteitsproblemen? Dan zit je goed bij Groen. Want de uitdagingen zijn groot. En het huidige beleid is zelfvoldaan. Het is hoog tijd voor vernieuwing. "

Michiel was als tiener al geboeid door de politiek. Met een grootvader die zijn sporen naliet in de Oosterzeelse politiek en geëngageerde ouders (Mia Leyman 'juf Mia' - kleuterleidster op rust en Simon Van Der Heyden - maatschappelijk assistent op rust) hoeft dit niet te verbazen.

In 2012 besloot hij zelf de stap te zetten. Met een sterke persoonlijke score sleepte hij bij de gemeenteraadsverkiezingen een tweede groene raadszetel in de wacht.
In de periode 2012-2016 ijverde Michiel in de gemeenteraad voor een andere mobiliteit, waar voetgangers en fietsers op de eerste plaats komen en voor een gemeente als voorbeeld op het vlak van duurzame ontwikkeling en voor meer burgerparticipatie.
Als lid van de commissie algemeen beleid en de huisvestingscommissie hield Michiel ook een oogje in het zeil met betrekking tot de gemeentelijke financiën en het huisvestingsbeleid.

Het werd voor Michiel wel steeds moeilijker om zijn engagement voor Groen Oosterzele te blijven rijmen met zijn drukke professionele activiteiten voor de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Daar helpt hij op projectbasis zowel Europese als andere landen bij het hervormen en/of uitbouwen van hun sociale zekerheidssysteem.
Ook het jarenlange pendelen naar Brussel begon zijn tol te eisen.
Alles samen deed Michiel in 2016 besluiten om te gaan wonen waar hij werkt: Brussel.
Hij gaf daarom zijn mandaat als gemeenteraadslid terug aan de partij. Dit mandaat wordt sinds 2016 opgenomen door Roswitha Gerbosch.